Koen Dogterom

Koen Dogterom

Contactinformatie

Koen Dogterom

Vakexpert

Mijn middelbare schooltijd begon met het volgen van vmbo-theoretisch. In het examenjaar wist ik niet welke vervolgopleiding mijn interesse had en besloot ik om mijn schooltijd te verlengen met twee jaar havo. Aan het eind van de havo wist ik nog steeds niet wat bij mij zou passen totdat uit een beroepskeuzetest het resultaat ‘docent maatschappijleer’ kwam. Ik twijfelde: maatschappijleer vond ik erg interessant maar was het onderwijs wel iets voor mij? Ik besloot een meeloopdag bij te wonen aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Vanaf dat moment was ik verkocht; de docent in dat college economie heeft mijn enthousiasme voor het vak van leraar maatschappijleer in één keer aangewakkerd.


Daarna heb ik de tweedegraads opleiding maatschappijleer voltooid en heb ik mij veelvuldig beziggehouden met het burgerschapsonderwijs, met name op het mbo. Vervolgens heb ik sociologie gestudeerd en heb ik de eerstegraads opleiding tot docent maatschappijleer afgerond. Ik heb zowel lesgegeven in het mbo als ook in het voortgezet onderwijs (vmbo, havo en vwo). Sinds 2016 werk ik bij ProDemos waar ik een periode op de afdeling Educatie heb gewerkt maar ook zelf de verschillende educatieve programma’s begeleid. Daarnaast schreef ik mee aan het Handboek vakdidactiek maatschappijleer en ben ik op dit moment redacteur bij het vakblad Maatschappij & Politiek (M&P). Sinds het schooljaar 2021-2022 zit ik in het constructieteam dat namens ‘10 voor de leraar’ de vragen voor de Landelijke Kennis Toets (LKT) ontwikkeld.


Mijn hoofdwerkzaamheden bestaan uit het werk als lerarenopleider maatschappijleer aan de HvA. Vanuit deze rol neem ik deel aan de vakvernieuwingscommissie. Hierin hoop ik vol enthousiasme een bijdrage te leveren zodat ik er mede voor kan zorgen dat álle (toekomstige) leerlingen de kennis, principes en waarden van de democratische rechtsstaat meekrijgen.