Mariëlle Kanters

Mariëlle Kanters

Contactinformatie

Mariëlle Kanters

Docent vmbo

Mijn naam is Mariëlle Kanters en ik woon, samen met mijn dochter van vier, in het Noord- Brabantse Asten. Het dorp waar ik ook geboren ben. Ik werk inmiddels 11 jaar op het Nuenens College waar ik de vakken maatschappijleer en maatschappijkunde geef aan leerlingen van het vmbo. Naast deze baan ben ik ook actief als staatsexaminator waar ik me bezig houd met het afnemen van examens maatschappijleer, maatschappijkunde en het beoordelen van profielwerkstukken. Omdat ik geen stilzitter ben, begeleid ik daarnaast ook nog leerlingen van (meestal) VSO scholen op weg naar hun examen maatschappijleer.


Mijn vak en de omgang met de leerlingen zijn mijn passies. Ik probeer altijd samen met hen binnen mijn vakgebied op ontdekkingstocht te gaan en op die manier de relevantie van mijn vak bij hen duidelijk te maken. Door continu met ze in gesprek te zijn en in verbinding te staan, weet ik wat er bij mijn doelgroep speelt. Daarom probeer ik mijn vak ook aan te bieden op de manier die bij hen past door bijvoorbeeld het toepassen van activerende en interactieve didactiek, excursies en het uitnodigen van gastsprekers. Maatschappijleer is immers geen vak voor de leerlingen maar een vak van de leerlingen. Door eigenaarschap leren ze volgens mij het meeste.


Toen ik de vacature voor de vakvernieuwingscommissie voorbij zag komen was ik direct enthousiast. Ik geef nu al ruim 10 jaar maatschappijleer en raak een beetje uitgekeken op het curriculum. Er zijn zaken verouderd en ook mis ik zaken in het programma. Zaken die wel belangrijk zijn voor de leerlingen van tegenwoordig en de volwassenen van morgen. Zeker in het vmbo. Hoe mooi is het om aan de actualisering hiervan mee te mogen werken? Deelname aan deze commissie lijkt me een hele mooie kans die ik met beide handen ga aannemen. Ik heb er zin in!